Recept med kalkonfärs

Kalkonfärs är ett hälsosamt och magert alternativ till traditionell nötfärs. Det är mångsidigt och kan användas i en mängd olika rätter, från köttbullar till pastarätter. Här delar vi med oss av några läckra receptidéer som utnyttjar den goda smaken och näringsfördelarna med kalkonfärs.

Kalkonköttbullar med lingonsås

Ingredienser:

  • 500g kalkonfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i några minuter.
  2. Tillsätt ägg, kalkonfärs, salt och peppar i skålen och blanda väl.
  3. Rulla små köttbullar och stek dem i smör tills de är genomstekta och har fått fin färg.
  4. Servera med lingonsås och potatismos.

Kalkonlasagne

Ingredienser:

  • 500g kalkonfärs
  • Lasagneplattor
  • 500g krossade tomater
  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 morot, riven
  • 1 selleristjälk, finhackad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och peppar efter smak
  • 250g ricottaost
  • 150g riven mozzarellaost

Gör så här:

  1. Stek kalkonfärs tills den är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, morot, och selleri och stek tills grönsakerna är mjuka.
  2. Tillsätt krossade tomater, oregano, basilika, salt och peppar. Låt såsen småkoka i cirka 15 minuter.
  3. Varva lasagneplattor med kalkonsås, ricottaost och mozzarellaost i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager ost på toppen.
  4. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 30 minuter, eller tills osten är bubblig och gyllenbrun.
  5. Servera med en fräsch sallad.

Kalkonburgare

Ingredienser:

  • 500g kalkonfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • Salt och peppar efter smak
  • Hamburgerbröd
  • Sallad, tomater och lök till servering

Gör så här:

  1. Blanda kalkonfärs med ägg, ströbröd, vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar i en skål.
  2. Forma färsen till hamburgare och stek dem i en stekpanna eller på grillen tills de är genomstekta.
  3. Servera hamburgarna i hamburgerbröd med sallad, tomater och lök.

Kalkonfärsbolognese

Ingredienser:

  • 500g kalkonfärs
  • 400g krossade tomater
  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 morot, finhackad
  • 1 selleristjälk, finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 dl rött vin (valfritt)
  • Salt och peppar efter smak
  • Spaghetti eller valfri pasta till servering

Gör så här:

  1. Stek kalkonfärs tills den är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och stek tills grönsakerna är mjuka.
  2. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, basilika, salt, peppar och rött vin om du använder det. Låt såsen småkoka i cirka 20 minuter.
  3. Koka spaghetti enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Servera den varma såsen över den kokta pastan och strö gärna lite riven parmesanost över.

Med dessa recept med kalkonfärs kan du njuta av läckra och hälsosamma måltider som passar för hela familjen. Var kreativ i köket och låt kalkonfärsen vara stjärnan i dina favoriträtter!

Kalkongryta med rotfrukter

Ingredienser:

  • 500g kalkonfärs
  • 3 morötter, skurna i bitar
  • 2 palsternackor, skurna i bitar
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Stek kalkonfärs tills den är genomstekt. Ta sedan bort från stekpannan och ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i samma stekpanna och fräs lök och vitlök tills mjuka.
  3. Tillsätt mjölet och rör om för att göra en roux. Gradvis tillsätt grönsaksbuljongen och grädden under omrörning för att göra en sås.
  4. Lägg tillbaka kalkonfärsen i såsen och lägg sedan till morötter och palsternackor. Låt grytan småkoka under lock i cirka 20-25 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  5. Smaka av med salt och peppar innan servering.

Vanliga frågor om kalkonfärs

Fråga Svar
Hur länge kan jag förvara kalkonfärs i kylskåp? Du kan förvara kalkonfärs i kylskåp i upp till 2 dagar efter att förpackningen har öppnats. Se till att förvara den i en lufttät behållare eller en plastpåse.
Kan jag frysa kalkonfärs? Ja, du kan frysa kalkonfärs. Förvara den i frysen i upp till 3 månader i en väl försluten påse eller behållare. Se till att märka förpackningen med datumet så att du vet när den ska användas.
Vad är skillnaden mellan kalkonfärs och nötfärs? Kalkonfärs är vanligtvis magrare än nötfärs eftersom kalkonkött är generellt magrare än nötkött. Det är också en källa till protein och innehåller mindre mättat fett jämfört med nötfärs.
Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar