Recept Grillad Tonfisk

Letar du efter det perfekta receptet för att laga grillad tonfisk? Då har du kommit till rätt ställe! Grillad tonfisk är inte bara läckert, det är också en hälsosam och näringsrik måltid som passar utmärkt för både vardag och fest. Med dess distinkta smak och möjligheten att variera kryddningen, är grillad tonfisk en favorit hos många. Vi delar med oss av vårt bästa recept för att skapa en saftig och välsmakande grillad tonfiskrätt.

Förberedelser

Innan du startar grillen, se till att tonfisken är av hög kvalitet. Välj färsk tonfisk med fast och fin konsistens för bästa resultat. För detta recept behöver du följande ingredienser:

 • 4 färska tonfiskfiléer
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk citronsaft
 • 1 tsk färsk rosmarin, hackad
 • 1 tsk färsk timjan, hackad
 • 1 tsk paprikapulver
 • Salt och svartpeppar efter smak

Marinering

Börja med att förbereda marinaden. I en skål, blanda ihop vitlök, olivolja, citronsaft, rosmarin, timjan, paprikapulver, salt och svartpeppar. Låt marinaden vila i minst 30 minuter för att låta smakerna kombinera sig ordentligt.

Tillagning

När marinaden är redo, lägg tonfiskfiléerna i en stor skål och häll marinaden över dem. Se till att tonfisken är helt täckt av marinaden. Låt den marinera i kylskåp i minst en timme. Ju längre tid den får marinera, desto mer smak kommer tonfisken att ha.

Värm grillen till medium värme och se till att den är väl förberedd med olja för att förhindra att tonfisken fastnar. Ta ut tonfisken ur marinaden och låt överskottet droppa av.

Grilla tonfisken i cirka 3-4 minuter per sida, beroende på tjocklek, tills den är genomstekt men fortfarande saftig. Undvik att grilla för länge för att undvika att tonfisken blir torr.

Servering

När tonfisken är klar, ta bort den från grillen och låt den vila i några minuter. Detta hjälper till att låta safterna fördelas jämnt innan servering. Servera den grillade tonfisken med en sida av valfria grönsaker, ris eller en fräsch sallad.

Variationer

Det finns många sätt att variera detta recept för grillad tonfisk. Prova att experimentera med olika örter och kryddor i marinaden, som basilika, persilja eller chili för att skapa olika smakkombinationer. Du kan också lägga till lite sojasås eller honung för en sötare touch.

Grillad tonfisk är inte bara enkelt att laga, det är också en imponerande rätt som passar både vardag och fest. Med detta recept kommer du att imponera på dina gäster med den perfekt grillade tonfisken varje gång!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om grillad tonfisk som kan hjälpa dig när du förbereder denna läckra rätt:

Fråga Svar
1. Hur vet jag om tonfisken är färsk? För att kontrollera tonfiskens färskhet, se till att den har en frisk havsdoft. Köttet ska vara fast och glansigt, inte torrt eller klibbigt.
2. Kan jag använda fryst tonfisk för detta recept? Ja, du kan använda fryst tonfisk, men se till att tina den ordentligt innan du marinerar den. Låt den tina långsamt i kylskåp över natten för bästa resultat.
3. Vilka andra grönsaker passar bra till grillad tonfisk? Du kan servera grillad tonfisk med en mängd olika grönsaker. Prova sparris, zucchini, eller paprika som du också kan grilla för en komplett måltid.
4. Hur länge kan jag förvara grillad tonfisk i kylskåp? Om du har några rester, förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Grillad tonfisk håller sig bra i upp till 2-3 dagar.

Att tänka på

För att säkerställa att din grillade tonfisk blir perfekt varje gång, här är några tips att tänka på:

 • Se till att grillen är ordentligt förvärmd innan du lägger på tonfisken för att få en fin yta och för att förhindra att den fastnar.
 • Var noga med att inte övergrilla tonfisken, eftersom den kan bli torr. Ha koll på tiden och vänd den när den är halvvägs genom tillagningen.
 • Om du vill ha en krispig yta kan du pensla tonfisken med lite extra marinad medan den grillar.
 • Om du är osäker på om tonfisken är genomstekt, använd en köttermometer. Innertemperaturen bör vara runt 125-130°F (ca 52-55°C) för medium rare och 140-145°F (ca 60-63°C) för medium.
Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar