Recept kall sås till fisk

När det kommer till att servera en läcker fiskrätt är den perfekta kalla såsen ett oumbärligt komplement. En fräsch och smakrik sås kan lyfta smakerna i fisken och göra måltiden minnesvärd. Här delar vi med oss av vårt bästa recept på en kall sås som passar utmärkt till olika typer av fisk.

Ingredienser

För att göra denna kalla sås behöver du följande ingredienser:

 • 1 dl gräddfil
 • 1 dl majonnäs
 • 1 msk färskpressad citronjuice
 • 1 tsk finhackad dill
 • 1 tsk dijonsenap
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

Följ dessa enkla steg för att skapa den perfekta kalla såsen till din fisk:

 1. I en skål, blanda gräddfil och majonnäs tills det är jämnt.
 2. Tillsätt färskpressad citronjuice och rör om väl.
 3. Finhacka dillen och tillsätt den i såsen, tillsammans med dijonsenap.
 4. Smaka av med salt och peppar för att balansera smakerna.
 5. Ställ såsen i kylskåpet i minst 30 minuter för att låta smakerna blanda sig.
 6. Ta ut såsen och rör om före servering.

Serveringstips

Denna kalla sås är ett utmärkt komplement till olika typer av fisk, oavsett om det är grillad lax, ångad torsk eller friterad rödspätta. Servera den vid sidan om fisken för att låta gästerna själva välja hur mycket de vill ha. Du kan också använda den som en dipp till fiskpinnar eller skaldjur.

Om du vill ge såsen en extra touch av friskhet kan du tillsätta finhackad purjolök eller riven pepparrot. Det ger en härlig smakupplevelse som passar bra ihop med fisken.

Variera smakerna

Du kan enkelt variera smakerna i denna kalla sås genom att experimentera med olika örter och kryddor. Testa att tillsätta persilja, basilika eller dragon för att ge såsen en ny twist. För en hetare variant kan du inkludera lite finhackad chili eller jalapeño.

Avslutningsvis

Att göra en kall sås till fisk behöver inte vara komplicerat. Med detta recept kan du enkelt skapa en smakrik sås som kommer att imponera på dina gäster. Var inte rädd för att experimentera med smaker och anpassa receptet efter din egen smak. Vi hoppas att detta recept blir en ny favorit vid middagsbordet!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor och svar om att göra kall sås till fisk:

Fråga Svar
Vad är bäst att servera den här såsen med? Denna kalla sås är perfekt att servera med olika typer av fisk, inklusive lax, torsk, eller rödspätta. Den kan också användas som dipp till fiskpinnar eller skaldjur.
Kan jag förbereda såsen i förväg? Absolut! Du kan göra såsen några timmar i förväg och förvara den i kylskåpet. Detta ger smakerna tid att blanda sig ännu mer.
Är det möjligt att göra såsen vegetarisk eller vegan? Ja, du kan göra en vegetarisk version av denna sås genom att använda vegetabilisk gräddfil och vegansk majonnäs. Smaka av och justera kryddningen efter behov.
Kan jag frysa den överblivna såsen? Det rekommenderas inte att frysa denna sås eftersom konsistensen kan förändras när den tinas. Det är bäst att förvara den i kylskåpet och använda inom några dagar.

Andra tips

För att göra såsen ännu krämigare kan du använda grekisk yoghurt istället för gräddfil. Det ger en lite syrligare smak som också passar bra till fisk.

Om du vill ha en mildare smak kan du minska mängden dijonsenap eller helt utesluta den. Anpassa kryddningen efter din egen smakpreferens.

Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar