Recept kallrökt lax

Kallrökt lax är en delikatess som är enkelt att tillaga hemma och perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen. Att kallröka lax ger den en härlig smak och konsistens som passar utmärkt på en smörgås, i sallader eller som en del av en förrätt. Nedan delar vi med oss av ett läckert recept på kallrökt lax som kommer att imponera på dina gäster.

Ingredienser:

  • 500 g laxfilé, färsk och hel
  • 1 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • Rökspon (t.ex. enbär eller al)

Gör så här:

Börja med att blanda salt, socker och svartpeppar i en skål. Skär laxfilén i mindre bitar och gnid in dem ordentligt med saltblandningen. Låt laxen vila i kylskåpet i cirka 2 timmar.

Efter att laxen har vilat i saltblandningen är det dags att skölja av den under kallt vatten och sedan torka den väl med hushållspapper. Låt laxen lufttorka i cirka 1 timme för att få en fin yta.

Nu är det dags att kallröka laxen. Förbered din rökövn genom att tända röksponen enligt tillverkarens instruktioner. Placera laxen på ett galler i rökövnen och låt den rökas i cirka 6-8 timmar, eller tills den fått en fin färg och en härlig röksmak.

Serveringstips:

Servera den kallrökta laxen tillsammans med färskt bröd, en god sallad och en krämig sås för en komplett måltid. Eller varför inte använda den som en del av en förrätt tillsammans med gräddfil och hackad dill? Möjligheterna är oändliga!

Med detta recept på kallrökt lax kommer du garanterat att imponera på dina gäster och njuta av en läcker och smakrik måltid.

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor och svar om kallrökt lax:

Fråga Svar
Hur länge kan kallrökt lax förvaras? Kallrökt lax kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka om den förvaras ordentligt förpackad eller i en lufttät behållare.
Vad är den bästa typen av lax att använda? Färsk laxfilé är den bästa typen att använda för kallrökning, men du kan också experimentera med andra laxsorter för olika smaker.
Hur kan jag justera röksmaken? Du kan justera röksmaken genom att experimentera med olika typer av rökspon och längden på rökningstiden.

Var försiktig med rökningen

Att kallröka lax kräver viss försiktighet och kunskap för att säkerställa både säkerhet och kvalitet på den färdiga produkten. Se till att följa tillverkarens instruktioner för din rökövn och använd alltid rökspon av hög kvalitet för bästa resultat.

Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar