Recept: Kycklinglårfile i ugn

Att tillaga kycklinglårfile i ugn är en fantastiskt enkel och smakfull måltid som passar både vardag och fest. Med rätt kryddor och tillagningstid blir kycklinglårfiléerna möra och saftiga, perfekta att servera med dina favorittillbehör. Här delar vi med oss av vårt bästa recept på kycklinglårfile i ugn.

Ingredienser:

 • 4 kycklinglårfiléer
 • 2 msk olivolja
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad timjan
 • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

 1. Börja med att förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 2. Lägg kycklinglårfiléerna på en skärbräda och klappa dem torra med hushållspapper.
 3. I en liten skål, blanda olivolja, pressad vitlök, paprikapulver, oregano, timjan, salt och svartpeppar.
 4. Massera kryddblandningen jämnt över kycklinglårfiléerna, se till att alla sidor är täckta.
 5. Placera kycklinglårfiléerna i en ugnsform eller på en ugnsplåt.
 6. Sätt in i ugnen och tillaga i cirka 25-30 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt och har en fin gyllenbrun färg.
 7. Ta ut kycklinglårfiléerna från ugnen och låt dem vila i några minuter innan du serverar dem.

Serveringsförslag:

Du kan servera kycklinglårfile i ugn med en mängd olika tillbehör och rätter. Här är några förslag:

 • Klyftpotatis och en fräsch sallad.
 • Grönsaksrisotto och rostade grönsaker.
 • Grillad majs och en kall sås av yoghurt och örter.

Tips och tricks:

För att få extra saftiga kycklinglårfiléer kan du marinera dem i kryddblandningen i minst 30 minuter innan tillagning.

Om du vill ha extra krispighet på skinnsidan kan du sätta ugnen på grillfunktion de sista minuterna av tillagningen.

Varför kycklinglårfile i ugn?

Kycklinglårfile i ugn är ett utmärkt val för många anledningar. Det är enklare att tillaga än en hel kyckling, eftersom filéerna har en jämn tjocklek vilket gör att de tillagas jämnt. Dessutom är kycklinglårfile väldigt saftigt och smakrikt, särskilt när de tillagas med kryddor och olja i ugnen.

Så nästa gång du funderar på vad du ska laga till middag, ge kycklinglårfile i ugn en chans. Det är enkelt, läckert och passar perfekt för både vardag och festliga tillfällen.

Vanliga frågor:

Fråga Svar
1. Kan jag använda andra kryddor? Ja, absolut! Du kan experimentera med olika kryddor beroende på din smak. Testa med curry, cayennepeppar eller örter som rosmarin.
2. Hur vet jag när kycklingen är genomstekt? Ett säkert sätt är att använda en kökstermometer. Kycklingen är klar när dess interna temperatur når 75 grader Celsius. Du kan också skära ett litet snitt i kycklingen för att se om köttsaften är klar.
3. Kan jag använda frysta kycklinglårfiléer? Ja, men se till att tina dem helt i kylskåpet innan tillagning. Det kan ta längre tid i ugnen om de är frysta.
4. Hur länge kan jag förvara kycklinglårfiléer i ugn? Om du har rester, förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3-4 dagar. Se till att värma dem ordentligt innan du äter dem igen.

Mer om Kycklinglårfile i ugn

Kycklinglårfile i ugn är en rätt som inte bara är enkel att tillaga utan också mångsidig när det gäller smaksättning och serveringsalternativ. Den saftiga och möra naturen hos kycklinglårfileerna gör dem till ett populärt val för många kockar.

En annan fördel med att laga kycklinglårfile i ugn är att det är en relativt snabb metod. Tillagningstiden är vanligtvis kortare än för en hel kyckling, vilket gör detta till ett utmärkt alternativ för vardagsmiddagar när du vill ha något som är både snabbt och gott.

Om du är osäker på vilka kryddor du ska använda kan du alltid anpassa receptet efter dina egna preferenser. Det är svårt att gå fel med kryddor som vitlök, timjan och paprika, men var inte rädd för att testa nya smaker!

Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar