Recept på fröknäcke

Fröknäcke är ett läckert och hälsosamt alternativ till vanligt bröd eller snacks. Det är fyllt med frön och nötter som ger en knaprig konsistens och en underbar smak. Att baka fröknäcke är inte bara enkelt utan också ett utmärkt sätt att addera näringsrika ingredienser till din kost. Nedan följer vårt fantastiska recept på fröknäcke som kommer att imponera på dina smaklökar och ge dig en perfekt crunch.

Ingredienser:

För att göra fröknäcke behöver du följande ingredienser:

 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl pumpafrön
 • 1 dl linfrön
 • 1 dl sesamfrön
 • 1 dl grovhackade nötter (valfria, exempelvis mandlar eller valnötter)
 • 2 msk fiberhusk
 • 1 tsk salt
 • 2 ½ dl vatten

Instruktioner:

För att baka fröknäcke följer du dessa enkla steg:

 1. Förvärm ugnen till 150 grader Celsius.
 2. Blanda alla frön, nötter, fiberhusk och salt i en skål.
 3. Tillsätt vatten och rör om tills det blir en jämn smet.
 4. Bred ut smeten jämnt på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Använd gärna baksidan av en sked för att jämna till ytan.
 5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60-70 minuter, eller tills knäcket är gyllenbrunt och knaprigt.
 6. Ta ut från ugnen och låt svalna något innan du bryter det i bitar.
 7. Förvara fröknäcket i en lufttät burk för att behålla dess knaprighet.

Serveringstips:

Fröknäcke är fantastiskt att servera med ost, pålägg eller bara som det är. Det är också en perfekt komplettering till soppa eller sallad. Var kreativ och njut av detta hälsosamma och läckra bröd!

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor om fröknäcke:

Fråga Svar
1. Kan jag använda andra frön än de angivna i receptet? Ja, du kan experimentera med olika frön efter dina preferenser. Dock kan resultatet variera beroende på vilka frön du väljer.
2. Kan jag göra fröknäcke utan nötter för allergiker? Absolut, du kan enkelt utesluta nötterna från receptet utan att påverka konsistensen av fröknäcket.
3. Hur länge kan jag förvara fröknäcke? Om det förvaras i en lufttät behållare kan fröknäcket hålla sig knaprigt i upp till två veckor.
4. Kan jag göra fröknäcke utan fiberhusk? Ja, men fiberhusk bidrar till att ge fröknäcket dess knapriga konsistens, så det är bäst att använda det om möjligt. Du kan också prova att ersätta det med psylliumfröskal om det är tillgängligt.

Ytterligare tips:

För extra smak och näringsvärde kan du lägga till kryddor som rosmarin, timjan eller paprikapulver i smeten innan gräddning. Det ger en extra dimension till din fröknäcke!

Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar