Recept på köttfärslimpa

Välkommen till vårt fantastiska recept på en saftig och smakrik köttfärslimpa! En klassiker som passar lika bra till vardags som till festliga tillfällen. Med en kombination av kryddor, lök och köttfärs skapar vi en läcker rätt som kommer att imponera på dina gäster. Här är vårt steg-för-steg recept för att lyckas med din köttfärslimpa.

Ingredienser:

 • 800 g blandfärs
 • 1 lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 dl ströbröd
 • 1 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 1 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 msk tomatpuré
 • Smör till stekning

Gör så här:

 1. Börja med att blanda ströbröd och mjölk i en skål. Låt det svälla i några minuter.
 2. I en stor skål, blanda ihop blandfärs, lök, vitlök, ägg, salt, peppar, timjan, oregano och tomatpuré.
 3. Tillsätt sedan det svällda ströbrödet i färsen och blanda väl.
 4. Forma färsen till en avlång limpa och lägg den i en smord form.
 5. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 45-60 minuter, eller tills innertemperaturen är 70 grader.
 6. När limpan är färdig, låt den vila i några minuter innan du skär upp den i skivor.
 7. Servera din köttfärslimpa med potatismos, gräddsås och lingonsylt för en riktig klassisk svensk måltid!

Tips:

Du kan variera smaken på köttfärslimpan genom att tillsätta olika kryddor eller byta ut köttfärsen mot exempelvis kycklingfärs eller lammfärs. Lägg gärna baconskivor över limpan innan gräddning för extra smak.

Varför är vårt recept unikt?

Vårt recept på köttfärslimpa utmärker sig genom den perfekta balansen av kryddor och ingredienser som ger en saftig och smakrik limpa varje gång. Genom att använda ströbröd och mjölk får limpan en härlig konsistens, samtidigt som tomatpurén ger en djupare smak. Vi har även inkluderat tips på variationer för att inspirera till kreativitet i köket.

Vanliga frågor:

Här besvarar vi några vanliga frågor som kan uppstå när du lagar köttfärslimpa.

Fråga Svar
Hur länge kan köttfärslimpan förvaras? Köttfärslimpan kan förvaras i kylskåp i upp till 2-3 dagar. Se till att täcka den väl.
Kan jag frysa köttfärslimpan? Ja, köttfärslimpan går utmärkt att frysa. Låt den svalna helt innan du paketerar den för att frysa. Den kan hålla sig i frysen i upp till 3 månader.
Vilka tillbehör passar bra till köttfärslimpan? Köttfärslimpan är god tillsammans med klassiska tillbehör som potatismos, gräddsås och lingonsylt. Du kan också servera den med en fräsch sallad och rostad potatis.
Kan jag göra köttfärslimpan utan ägg? Ja, om du vill göra köttfärslimpan utan ägg kan du ersätta det med en blandning av vatten och potatismjöl eller majsmjöl för att binda färsen.

Ytterligare tips:

För att göra köttfärslimpan ännu saftigare kan du lägga några smörklickar på toppen innan du gräddar den i ugnen. Detta ger en fin gyllenbrun yta och extra smak.

Om du vill göra en mindre köttfärslimpa, halvera receptet och använd en mindre form. Tiden i ugnen kan behöva justeras något beroende på storlek.

Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar