Recept på mjuk fruktkaka

Att baka en mjuk fruktkaka är ett fantastiskt sätt att njuta av en läcker och saftig dessert eller mellanmål. Den kombinerar den söta smaken av frukter med den fluffiga konsistensen av kaka, vilket gör den till en favorit för många. Här är vårt recept för att skapa den perfekta mjuka fruktkakan.

Ingredienser:

 • 2 mogna bananer
 • 2 dl socker
 • 2 ägg
 • 1 dl olivolja
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1 dl torkade frukter (t.ex. russin eller torkade aprikoser), hackade
 • 1 dl valnötter, hackade (valfritt)

Instruktioner:

 1. Förvärm ugnen till 180 grader Celsius. Smörj och mjöla en bakform.
 2. I en stor skål, mosa bananerna med en gaffel tills de är släta.
 3. Tillsätt socker och ägg till bananerna och vispa tills det är väl blandat.
 4. Häll i olivolja och vaniljextrakt och blanda väl.
 5. I en separat skål, sikta ihop vetemjöl och bakpulver. Tillsätt detta till bananblandningen och rör om tills det är väl blandat.
 6. Vik försiktigt in de torkade frukterna och valnötterna i smeten.
 7. Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan.
 8. Grädda i ugnen i cirka 40-45 minuter, eller tills en sticka införd i mitten av kakan kommer ut ren.
 9. Låt kakan svalna i formen i några minuter innan du stjälper den på ett galler för att svalna helt.
 10. Skär kakan i skivor och servera den antingen varm eller vid rumstemperatur. Njut av!

Tips:

Om du vill göra din mjuka fruktkaka ännu saftigare kan du tillsätta en extra skvätt olivolja eller lite äppelmos till smeten.

Du kan också experimentera med olika typer av frukter och nötter för att skapa din egen unika twist på detta recept.

Avslutande tankar:

Mjuk fruktkaka är en underbar behandling som passar perfekt för alla tillfällen, från eftermiddagsfikat till festliga tillfällen. Med detta enkla recept kan du snabbt och enkelt skapa en läcker och tillfredsställande kaka som kommer att glädja dina smaklökar och imponera på dina gäster. Prova det idag och upptäck en ny favorit i ditt bakrepetoar!

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor och svar om att baka mjuk fruktkaka:

Fråga Svar
1. Kan jag använda andra typer av olja istället för olivolja? Ja, du kan använda andra neutrala oljor som vegetabilisk olja eller solrosolja som substitut för olivolja.
2. Kan jag göra detta recept utan ägg för att göra det veganskt? Ja, du kan använda äggsubstitut som linfrögelé eller äggersättning enligt anvisningarna på förpackningen för att göra receptet veganskt.
3. Hur kan jag förvara mjuk fruktkaka för att hålla den färsk? Den bästa metoden är att förvara kakan i en lufttät behållare vid rumstemperatur eller i kylskåpet för längre hållbarhet. Se till att den är ordentligt förpackad för att förhindra att den torkar ut.
4. Kan jag frysa mjuk fruktkaka? Ja, mjuk fruktkaka kan frysas för att förlänga dess hållbarhet. Låt kakan svalna helt, skär den sedan i portionsbitar och förvara dem i en lufttät behållare eller fryspåse innan du fryser dem. Tö upp vid behov och värm försiktigt innan servering.

Ytterligare tips:

För att göra din mjuka fruktkaka ännu mer näringsrik, kan du överväga att tillsätta en skvätt yoghurt eller puréad frukt som äppelmos till smeten.

Att servera kakan med en klick grädde eller vaniljsås kan också lyfta dess smak och göra den ännu mer lockande för dina gäster.

Foto av författare

Digmo

Lämna en kommentar